Encendre un bon foc a la nostra llar de foc sempre és un plaer, però el foc, òbviament comporta uns riscos. Malauradament, cada any els bombers han de fer actuacions a tot el territori per a apagar incendis provocats per un mal ús de les llars de foc. A continuació us oferim els 10 principals consells de seguretat per a la utilització de la vostra llar de foc minimitzant tots els riscos possibles:
- Mantingueu els conductes de la xemeneia nets. El fum de la xemeneia acumula sutge, una substància que pot ser inflamable i fer malbé els conductes de la xemeneia i provocar un incendi. Us recomanem que encarregueu aquesta tasca anualment a un professional donat que calen estris específics per a fer-ho i és una feina que un bon professional us realitzarà sense embrutar la casa.
- Reviseu sempre que la xemeneia no perdi fum i en cas que així sigui feu-ho arreglar. L’acumulació de fum és tòxic i a més a més el punt de fuga pot ser un iniciador d’un incendi a l’interior.
- No poseu al costat de la llar de foc elements i materials que siguin fàcilment inflamables, roba, mantes, paper, catifes.
- Si la llar de foc és oberta, poseu-hi una pantalla que pugui evitar que les guspires saltin de la llar de foc. Recomanem la utilització de mòduls inseribles encastats a la llar de foc que augmenten la seguretat i a més a més augmenten considerablement el poder de calefacció.
- No deixeu els nens que juguin amb el foc i se’n facin carreg.
- No abandoneu la casa o aneu a dormir amb el foc encès.
- No llenceu a la llar de foc, plàstics o fusta tractada que pot desprendre gasos tòxics.
- No intenteu encendre el foc amb productes inflamables. Utilitzeu sempre pastilles específiques per encendre el foc o un tros de paper de diari amb una mica de llenya petita.
- Mantingueu el foc viu però amb poca llenya, sempre és millor tirar-la a poc a poc per evitar fer flames molt altes.
- Intenteu utilitzar llenya seca que fa menys fum i de bona fusta que fa menys flama, és més duradora i escalfa més.
Foto By kirq (Tomasz Halszka) (Own work) [CC-BY-SA-2.5], via Wikimedia Commons